tiistai 22. marraskuuta 2016

Takkaopiskelua

Varaava takka ja puulämmitteinen kiuas ovat kivoja uusia asioita uudessa kodissa. Olemmekin jo useamman kerran lämmittäneet molempia. Takassa on lasiluukku, mistä on kiva katsella tulen loimutusta. Lasi kuitenkin tuntui mustuvan helposti. Ensin etsin googlesta ohjeita luukun puhdistamiseen. 

Löysinkin hyvän ohjeen: Kostuta talouspaperia ja ota siihen takasta vaaleaa tuhkaa ja pyyhi lasi. Noki irtoaa hyvin. Pyyhi lopuksi puhtaalla talouspaperilla.

Nopeasti kuitenkin luukku oli taas musta. Seuraavaksi etsin ohjeita varaavan takan oikeaoppiseen polttamiseen. Kävikin ilmi, ettei käyttämäni muutaman puun tyyli ollut hyvä varaavalle takalle. Varaavaa takkaa poltetaan ensin suht täysi pesällinen pienempää puuta päältä sytytettynä. Heti perään toinen täysi pesällinen isompaa puuta, kuuman hiilloksen päälle. Näin takasta saa parhaan lämpöarvon ja palaminen on puhtainta. On tärkeää, että tuli saa ilmaa kunnolla, jottei tule kitupolttoa. 

Näin tehtyäni tuli poltti lasin täysin puhtaaksi itse. Tällä tyylillä myös päästöt ovat pienemmät ja hormi pysyy parhaassa kunnossa. 

Tokmannilta ostetuilla teleskooppi makkaratikuilla voi myös käristää vaahtokarkkeja :)


Jos taas olisi kiertoilmatakka,  voisi polttaa pieniä määriä kerrallaan. 

Kaveri myös neuvoi appiukoltaan kuulemansa niksin. Täytä aamulla pesä valmiiksi, illan jäljiltä lämpimään takkaan ja puu kuivuu iltaan mennessä helposti syttyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti